La independència i la realitat

Uns deien “Ja m’agradaria, ja, però jo no ho veuré, potser ho veuran els meus néts” (“els meus fills” en versió dels més optimistes). “No ens deixaran” opinaven uns altres, fent-se els entesos. D’altres, els més cagats, deien, “ens enviaran els tancs !!” Aquest era el panorama entre els afiliats a un partit independentista l’any 2004. La utopia i el somni estaven lluny.

En aquest escenari l’Hèctor López Bofill va publicar el llibre La independència i la realitat. Quin canvi en el paradigma! Per fi algú concretava les etapes a seguir i els aspectes a tenir en compte per arribar a la independència i per fer-hi els primers passos com a estat lliure.HLB

A mi em contrariaven molt els que es comportaven com he dit al principi, jo ja intuïa que havíem de fer passes clares cap al pragmatisme – cap allò que després hem anomenat “full de ruta”- per això quan vaig llegir aquest llibre se’m va obrir el cel. Era això, justament això el que tocava fer en aquell moment. El vaig nomenar el meu llibre de capçalera i des de llavors ençà l’he anat rellegint de tant en tant. Ara fa pocs dies que l’he tornat ha llegir i m’he decidit a fer-ne aquesta entrada al blog.

A l’inici del llibre en trobem la tesi principal: “La secessió de Catalunya de l’Estat espanyol i la seva integració com a membre de ple dret de la Unió Europea és una possibilitat real. La primera condició per avançar en aquest camí és que aquesta possibilitat entri en l’àmbit del discurs públic i que la proposta es nodreixi d’una formulació política i jurídica consistent. En la mesura que renunciem a teoritzar sobre la independència, estem destruint la seva realització.” i poc després afegeix: “Ha arribat el moment de començar a parlar, de parlar sense embuts. Assolir l’objectiu depèn molt d’entrar en els detalls, de defugir les vaguetats i les nebuloses pròpies de les utopies i formular el procediment concret per a la seva consecució. Pensar i discutir sobre la independència forma part del més elemental acte de llibertat individual i col·lectiu”

Aconsello a tothom que el llegeixi -són només 176 pàgines-, és totalment actual i serveix encara per reflexionar sobre el camí que encara ens queda per fer.

Des d’aquest modest blog vull donar les gràcies a l’Hèctor López Bofill per haver estat valent, per haver tingut la visió, el coratge i la intel·ligència d’escriure i publicar aquest llibre l’any 2004 i per haver contribuït de forma important a fer realitat el somni de molta gent, la independència.

LA INDEPENDÈNCIA I LA REALITAT (Bases per a la sobirania de Catalunya)  Hèctor López Bofill – Editorial Moll, els llibres de Pròsper

LaIndependenciaILaRealitat-779345

 

 

 

Leave a Reply