Dietari 7: Dues bones notícies

Aquesta setmana s’obre un curt període d’impas, de recés per vacances, tot i que han passat un parell de coses importants. Per una banda s’ha entrat al registre del Parlament la Llei del Referèndum d’Autodeterminació, que es preveu aprovar durant la segona quinzena d’agost i per altra banda s’ha presentat la campanya unitària del SÍ (partits i entitats) que començarà el 15 de setembre.

Així que, dues bones notícies per anar fent boca aquests dies de tanta calor.

 

Dilluns 31 de juliol de 2017 (falten 62 dies pel referèndum)

Junts Pel Sí i la CUP han registrat al Parlament la Llei del Referèndum d’Autodeterminació. Hem d’estar contents, es van complint totes les etapes segons el que s’havia previst. Ara toca esperar que el dia 16 d’agost que es reuneix la Mesa del Parlament l’entri en el primer ple del Parlament que s’haurà de fer després d’aquest curt període vacances.

http://www.vilaweb.cat/noticies/junts-pel-si-i-la-cup-registren-la-llei-del-referendum-al-parlament/

Dimarts 1 d’agost de 2017 (falten 61 dies pel referèndum)

El Govern català envia a totes les cancelleries del món la proposta de llei del referèndum. Molt bona iniciativa. Estem fent una maniobra envolvent, de manera que el govern espanyol es trobi cada vegada més en la tessitura d’haver d’acceptar el referèndum (cosa molt difícil coneixent el seu ADN) o fer alguna acció de força que situi Espanya d’una forma clara i evident fora dels cànons democràtics.

http://elmon.cat/noticia/216226/el-govern-envia-la-llei-del-referendum-a-totes-les-cancelleries-del-mon

http://www.elnacional.cat/ca/editorial/la-batalla-de-la-premsa-internacional_179739_102.html

 

Dimecres 2 d’agost de 2017 (falten 60 dies pel referèndum)

La premsa internacional es va posicionant. Bona anàlisi d’un diari alemany de referència. Aquest és el clima que s’ha d’anar creant. Ha de quedar clar que qui actúa de forma antidemocràtica és el govern espanyol.

http://www.vilaweb.cat/noticies/un-diari-alemany-de-referencia-adverteix-rajoy-que-si-impedeix-l1-o-regalara-una-victoria-aclaparadora-als-independentistes-a-les-properes-eleccions/

 

Dijous 3 d’agost de 2017 (falten 59 dies pel referèndum)

Avui fem un pas més i molt important ja que s’ha presentat la campanya unitària pel SÍ, amb tots el partits i les entitats favorables a la independència i coordinada per l’ANC. La campanya començarà el dia 15 de setembre. S’ha obert la web https://webdelsi.cat/

http://www.vilaweb.cat/noticies/la-campanya-unitaria-pel-si-comencara-el-14-de-setembre-amb-tres-grans-actes-unitaris-arreu-de-catalunya/

http://blocs.cassadigital.cat/anc/bloc/com-sera-la-campanya-del-si

 

Orgullós del meu país: El Parlament de Catalunya aprova la Llei de canvi climàtic que té com a finalitats reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i afavorir la transició cap a una economia neutra en emissions.

http://canviclimatic.gencat.cat/ca/detalls/Noticies/Llei_canvi_climatic

 

Divendres 4 d’agost de 2017 (falten 58 dies pel referèndum)

Aquests dies s’ha parlat molt de la reforma del reglament del Parlament que permetrà aprovar lleis en lectura única, és a dir sense fer tot el procediment de estudis en comissions etc. Està pensat per poder aprovar les lleis de desconnexió d’una forma ràpida sense exposar-se de forma innecessària als atacs del Tribunal Constitucional. El Parlament va aprovar aquesta reforma del reglament i immediatament el TC la va impugnar. S’ha de dir que tant el Congrés com el Senat espanyols com 14 de les comunitats autònomes ho tenen en els seus reglaments per tant vol dir que el que el TC ha jutjat no és el fet en sí, sinó la intencionalitat. A l’època Zapatero es va canviar la Constitució per lectura única quan Merkel va “ordenar” a Zapatero que la Constitució espanyola havia d’incloure que era prioritari tornar el deute (per davant d’altres necessitats).

 

El govern de Rajoy i el TC intenten ofegar-nos i no he sentit cap veu ni del PSOE ni de PODEMOS ni pràcticament de ningú d’Espanya –excepte Ramón Cotarelo i Suso del Toro- que hagin alçat la veu contra aquestes mesures arbitràries que està aplicant el govern espanyol i el TC. Allà ells, nosaltres marxarem i ells es quedaran i hauran de suportar aquest estat postfranquista. Crec que si tinguessin de veritat ganes de canviar Espanya, en aquests moments ajudarien Catalunya, encara que fos només pensant en el seu propi bé.

 

Un bon article d’opinió de l’Eduard Voltas sobre aquest tema: http://elmon.cat/opinio/23596/baixar-de-la-tribuna

 

Dissabte 5 d’agost de 2017 (falten 57 dies pel referèndum)

Paral·lelament a tot això, ja fa uns dies que ha començat una vaga del personal de control de passaports i d’equipatges de l’aeroport del Prat que està a càrrec de l’empresa Eulen. Ara han convocat vaga indefinida a partir del dia 14. Això està provocant un veritable caos a l’aeroport que ja està tenint repercussions internacionals. Cues d’hores, gent que perd els seus vols, imatges tercermundistes. Abans que comencés aquesta vaga va haver-hi uns dies que les cues les va ocasionar la Policia Nacional,…

Em pregunto:

  • Com és que Eulen, que gestiona uns altres 27 aeroports, només té problemes amb el personal de Barcelona?
  • Com és que AENA, que és la titular de l’aeroport, ha permès que la situació s’acabés deteriorant tant?
  • Com és que aquesta gent que treballen 12 i 16 hores al dia cobren uns sous tan baixos?
  • Com és que la seguretat d’un aeroport es subcontracta i es deixa en mans d’una empresa privada segurament amb poca preparació tècnica per dur a terme correctament aquesta feina? (especialment si tenim en compte que estem en alerta 4 sobre 5 en qüestions antiterroristes…)
  • Com és que l’alcaldessa de Barcelona no ha obert boca en aquest tema i a més s’ha negat a firmar una declaració conjunta de l’ajuntament que havia presentat ERC per denunciar la situació?

Independentment de la possible intencionalitat política –que no es pot descartar després d’allò de “la fiscalia te lo afina”- em segueixo preguntant si aquest costum de subcontractar-ho tot no ens porta a un deteriorament de les condicions de treball –retorn a l’esclativud- i també a un deteriorament en la qualitat professional de les feines –com que només compta el preu de la subcontrata, les empreses es desentenen de la qualitat del servei que es presta-. Per anar-hi pensant…

Un bon article editorial de José Antich sobre el tema:

http://www.elnacional.cat/ca/editorial/caos-el-prat-si-que-te-responsables_180543_102.html

 

 

Leave a Reply