El 10A no va existir?

El títol és una mica provocador però l’he posat perquè em fa molta ràbia que, d’un temps cap aquí, quan s’explica “el procés” no s’esmenten per res les consultes populars que es van fer entre el 13 de setembre de 2009 (Arenys de arenys 013 (Copiar)Munt) i el 10 d’abril de 2011 (Barcelona).

Fan un relat del “procés” que comença amb la sentència del tribunal constitucional i habitualment segueix amb la conversió de Mas a l’independentisme (com si un dia hagués caigut del cavall i hagués vist la llum), després es parla de la gran feina d’ERC com a pol d’atracció dels socialistes díscols, la CUP en el món dels anticapitalistes, etc. Amb una mica de sort, uns altres hi afegeixen algun comentari sobre la feina que han fet les anomenades “entitats sobiranistes”, posant al mateix nivell l’ANC, Òmnium, AMI, inclús Súmate. No es parla de la gent.

Per mi la història va precisament a l’inrevés: tot comença en la societat civil. La gent d’Arenys de Munt decideix fer una consulta, l’estat s’hi posa en contra, els fatxes s’hi presenten i fan el ridícul i la gent d’Arenys i de tot el país s’empodera, ens n’adonem que no hi ha impediments per exercir la democràcia, que si ens hi posem ho podrem fer. Els partits polítics s’ho miren tots a una certa distància i no hi participen (sempre fent càlculs estratègics) i les consultes les organitza la gent, majoritàriament persones no afiliades (també algunes de partit però a nivell personal).

Es fan consultes populars en més de 500 municipis, això crea una xarxa de persones organitzades i ens entrena per treballar amb aquells que pensen diferent que tu però amb qui comparteixes un objectiu, la independència. Ens entrena per la transversalitat i per la unitat d’acció.

IMG_5641 (Copiar)Les consultes acaben a Barcelona el 10A (ara fa 5 anys). Contràriament al que es pensava -inclús en el món independentista-, la capital de Catalunya va estar a l’alçada i, després de treballar fort durant un any, a Barcelona s’aconsegueix una participació del 21,37% (per sobre de la mitjana de tot Catalunya).

Els partits no hi van ser, s’ho miraven a distància.

La xarxa territorial que va organitzar les consultes és l’inici indispensable de les assemblees territorials de l’ANC. I sense l’ANC no seríem aquí.

Per això em queixo de la lectura interessada del procés que fan alguns:  el procés sense les consultes populars i amb l’ANC diluïda en “les entitats sobiranistes”… Ara que ho tenim recent, no hem de permetre que ningú no ens re-escrigui la història.

IMG_4816 (Copiar)

En un aspecte més personal, treballar en l’organització del 10A -jo ho vaig fer a Sants- va significar molt per mi. Vaig conèixer gent molt maca, gent honesta, gent generosa, amb idees diferents de les meves però que em van enriquir. Amb caràcters i maneres de fer diferents dels meus però que vam saber compaginar per aconseguir els objectius. Amb interessos personals, familiars i socials diferents però que vam saber compartir i respectar per sumar.

Treballant pel 10A vaig conèixer persones molt maques que m’han aportat molt i que no oblidaré mai.

 

ENLLAÇOS INTERESSANTS SOBRE LA CONSULTA DE BARCELONA

  • En aquest enllaç un excel·lent article de Txell Partal publicat a Vilaweb amb motiu dels 5 anys del 10A
  • Aquí l’entrada al blog que vaig fer en el quart aniversari del 10A
  • Aquí en el segon aniversari, hi ha uns quants vídeos que us poden interessar
  • Aquí en el primer aniversari del 10A, “Si volem, podem”

 

 

Leave a Reply